Over de stichting
LeMKa is sinds november 2012 een stichting. Vanuit een particulier initiatief, mensen die te maken hebben met kanker een luisterend oor te bieden, ontstond de behoefte aan uitbreiding. Door het oprichten van de stichting hopen wij een platform te creëren waar mensen die, op welke manier dan ook, te maken krijgen met kanker, ruimte vinden in de brede zin van het woord.
Het woord kanker alleen al zet je leven op zijn kop. Met de diagnose kanker geconfronteerd worden, zorgt dat er zaken in het leven komen die moeilijk voor te stellen zijn voor hen die het niet meemaken. Dat zorgt er ook voor dat het soms moeilijk bespreekbaar is in de omgeving.
Het inloophuis wil in eerste instantie een plek zijn, waar alles dat ervaren wordt in dit proces bespreekbaar maakt. Het inloophuis wordt gedragen door vrijwilligers, die allen ervaringsdeskundigen zijn. Mensen die weten wat er op u afkomt en hebben ervaren wat dat met u doet. Wij bieden dan ook in eerste instantie een luisterend oor en de mogelijkheid u ervaringen uit te wisselen met mensen die weten hoe u zich voelt. Veelal betekent dat herkenning en erkenning van uw situatie. Wij horen dan ook vaak hoe fijn het is zonder schroom over het gebeuren te kunnen praten. Natuurlijk komen er ook moeilijke en pijnlijke zaken aan bod, daar is alle ruimte voor. Wij willen u echter ook ontspanning bieden en handvaten om moeilijke tijden het hoofd te bieden.
Onze doelstelling
Stichting LeMKa, Leven Met Kanker of LeMKa wil een bijdrage leveren aan de verbetering van de kwaliteit van leven van mensen die te maken hebben met kanker.
LeMKa heeft een inloophuis waar mensen met kanker en hun naasten en nabestaanden vrijblijvend binnen kunnen lopen. In het inloophuis kan men in contact komen met lotgenoten om ervaringen te delen en herkenning te vinden. Daarnaast kan men deelnemen aan creatieve en ontspannende activiteiten.
Activiteiten
Het inloophuis wil in eerste instantie een veilige plek zijn, waar je je kunt uiten zonder je zorgen te maken over de reactie van anderen. Een plek voor contact met elkaar, voor ondersteuning en ontspanning.
Dit kan op verschillende manieren:
· Het inloophuis is elke vrijdagochtend vrij toegankelijk voor iedereen die op één of andere manier te maken heeft met kanker.
· Informatieve bijeenkomsten
· Een aantal voorbeelden van ontspannende activiteiten die de laatste jaren zijn aangeboden:
o Elke 14 dagen een ochtend aquarelleren
o Yoga
o Workshops Bloemschikken bijv. paas-, herfst- en kerststukken
o Verwendagen in het Inloophuis
o Workshops schilderen door de Kamper kunstenaar Wouter Berns